Parasite city

Ände på vatteneländet i sikte

Jari Hiltula, miljöchef i Östersund är lättad
1:56 min

Parasiten är oskadliggjord - snart är Östersunds dricksvatten renat.
Det visar provsvaren från USA som kom sent på torsdagseftermiddagen.

Tre prover som skickades till ett amerikanskt laboratorium visar att UV-strålningen oskadliggör parasiten.

– Det är en oerhörd lättnad för oss allihopa som har jobbat med de här frågorna under ett antal veckor nu, det var självklart befriande,  säger kommunens miljöchef Jari Hiltula.

Det UV-filter som kommunen satt in i vattenverket har alltså fungerat, det vatten som kommer in i dricksvattenledningarna är fritt från skadliga cryptosporidier.

Men kranvattnet går INTE att dricka ännu. Först måste alla ledningar spolas igenom med rent vatten och det tar ytterligare någon vecka.

Det återstår att spola cirka sju mil av det 35 mil långa ledningsnätet som kommunen gått igenom sträcka för sträcka sedan mitten av januari.

Det amerikanska speciallaboratoriet har analyserat vattenprover som bland annat har tagits i vattenledningsnätet. Syftet har varit att kontrollera om strålningen med ultraviolett ljus av dricksvattnet har medfört att parasitens förmåga att föröka sig har upphört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".