Ekonomin i många små kommuner allvarlig

Förslaget från Ragundas kommunalråd Elisabet Yngström om att stycka upp kommunen och ge delarna till bland annat Bräcke, Östersund, Sundsvall och Sollefteå är en signal om att den ekonomiska situationen är allvarlig för många små kommuner i inlandet. Det säger Tomas Palmgren, som är chef för kommunförbundet i Jämtlands län.

– Jag ser förslaget som en tydlig markering, för det sparkrav som Ragunda har nu på 20-25 miljoner är mycket pengar i Ragunda.
  Tomas Palmgren säger att de förtroendevalda som sitter och jobbar med budgeten har insikt i ekonomin både framöver och för de år som varit. Han tror att det är i perspektiv av det som debatten om en splittring av kommunen förs fram.
  Den besparing på cirka 21 miljoner kronor som ska göras i Ragunda – en kommun med färre än 6000 invånare – skulle motsvara 210 miljoner kronor i Östersunds kommun.
– Att en kommun som är bland de rikaste i landet om man skulle slå ut vattenkrafttillgångarna hamnar i den här situationen borde diskuteras rejält, säger Tomas Palmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".