Förhandlingen hölls på måndagen i Östersunds tingsrätt.
Östersund

20-åring riskerar fängelse för narkotikabrott

Narkotikabrott
1:07 min

Idag hölls rättegång mot den 20-årige Östersundsbo som misstänks ha sålt cannabis till ett stort antal personer från sin bostad under förra hösten. Han riskerar sex månaders fängelse.

I polisförhör har 20-åringen erkänt att han haft omkring 500 gram cannabis och sålt mer än hälften. Vid förhöret i tingsrätten vill han dock korrigera siffrorna till 200 gram allt som allt. Detta eftersom han inte varit redig under de första förhören.
– De väckte mig när jag låg och sov i anhållningscellen och sa att jag skulle få gå om jag erkände. Jag har väl svarat idiotiskt, sa 20-åringen i rätten.
Hans advokat är inne på samma linje.
– Det har varit väldigt svårt för honom, och för polisen och åklagaren att avgöra hur mycket narkotika han har hanterat, säger advokat Andreas Victor.
Åklagaren är av en annan åsikt.
– Jag anser att om man har hållit upprepade förhör under en förundersökning och lämnat vissa uppgifter, så är de uppgifterna som ska gälla, säger åklagare Anna Uddenberg.   

Åklagaren yrkar på sex månaders fängelse.
– Det är ett så allvarligt brott som jag påstår att han har gjort sig skyldig till att det bara är fängelse som gäller, säger åklagare Anna Uddenberg.
Advokat Andreas Victor tycker att det räcker med samhällstjänst och skyddstillsyn.
– Det fanns en personutredning i målet som andades viss optimism. Kriminalvården trodde att man skulle kunna genomföra en öppenvårdsbehandling för honom och det tror jag hade varit en bättre lösning, säger han.

Kan bli fängelse
20-åringen har suttit häktad sedan 18 januari. Tingsrätten beslutade att han ska stanna i häktet tills dom meddelas om en vecka. Det tyder på att rätten kommer att gå på åklagarens linje.
– I och med att tingsrätten bestämde att han ska vara kvar i häktet i väntan på dom så får man räkna med ett fängelsestraff, säger advokat Andreas Victor.

Tobias Bernander
tobias.bernander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".