Trondheim

Norsk tvångsskrivning läggs på is

Det blir ingen tvångsskrivning av jämtar, härjedalingar och svenskar som jobbpendlar till Norge. "Svenska gränspendlare ska tills vidare inte behöva bli bostadsregistrerade i Norge", meddelade norske finansministern Sigbjørn Johnsen på tisdagen.

Det kommer som en reaktion på beskedet från norska skatteverket om skärpta rutiner. Alla som jobbade fler än 183 dygn i Norge skulle med automatik bli skrivna i Norge. Därmed skulle de gå miste om rätten till akut sjukvård och andra sociala förmåner i Sverige.

Den regelskärpningen var en överraskning för både den svenska regeringen och för många av de svenskar som pendlar till jobb i Norge.

Nytt förslag i vår
– Norge vill komma åt dem som utnyttjar tillfälliga norska personnummer för att skaffa sig en falsk identitet. Det har vi förståelse för. Men det skulle ha fått orimliga konsekvenser för de svenskar som jobbar ärligt i Norge och som har sina familjer i Sverige, säger Ewa Björling (M) handelsminister och nordisk samarbetsminister.

Norska finansdepartementet har nu tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda bostadsregistreringen av utländska arbetstagare och komma med nya förslag före första juni.

Karin Olander/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista