Stor framtidstro för länets gårdsmejerier

Ett gårdsmejeri i varje by; som i Frankrike - så kan det bli även i Jämtlands län.

Det är vad Bodil Cornell, som arbetar med småskalig livsmedelsförädling i projektet Eldrimner på Länsstyrelsen, önskar.

Och man är på god väg. I Jämtlands län finns redan flest gårdsmejerier i landet, över trettio stycken. I sommar öppnar dessutom ytterligare ett i Herrö i Härjedalen.

- Jag har jobbat på SAS bokningskontor i Sveg och när jag blev uppsagd kände vi att vi måste prova något nytt, säger Tord Paulsson på Herrö getgård.

En av orsakerna till att det blivit så populärt med gårdsmejerier i Jämtlands län är traditionen.

- Vi har våra rötter i fäbodkulturen, säger Bodil Cornell på Eldrimner.

Dessutom har Eldrimner och Länsstyrelsen jobbat aktivt med att starta gårdsmejerier. I drygt tio år har man samarbetat med franska gårdsmejerier.

Länsstyrelsen i Jämtlands län har också de senaste femton åren haft två flyttbara mejerier som hyrs ut för att gårdsmejerierna ska komma i gång. Lånetiden är två år, så sedan starten har de funnits på en hel del gårdsmejerier i länet. Nu ska man bygga ett tredje uthyrningsmejeri.

EU- projektet Eldrimner är egentligen avslutat, men blir nu permanent sedan regeringen beslutat att avsätta pengar.

- Om Eldrimner skulle bli ett nationellt centrum skulle det öppna upp för utveckling i hela landet, säger Bodil Cornell på Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista