1 av 5
Kholod Mahmood är informatör för den islamiska föreningen i Östersund. Nu planerar man att bygga Norrlands första moské i Östersund, och tanken är att den ska ha en jämtländsk prägel.
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Östersund

Norrlands första moské

Östersund kan få Norrlands första moské
1:47 min

Norrlands första moské kan hamna i Östersund.
Den planeras att byggas på Stadsdel Norr, och den ska ha en jämtländsk prägel.
– Moskén ska prägla Jämtland, inte den muslimska världen, säger Kholod Mahmood, informatör, islamiska föreningen i Östersund.

Som det ser ut idag håller Östersunds muslimer till i en trång källarlokal där knappt alla får plats. Det vill den islamiska föreningen få en ändring på och därför hoppas man nu på att få till en riktig moské. Planen är att den ska ligga på Stadsdel Norr, och tanken är att den ska ha en jämtländsk prägel över sig.

– Som det ser ut nu så ryms vi inte i källarlokalen. Vi vill gärna ha en moské där vi kan utöva vår religion. Moskén ska inte prägla den muslimska världen. Den ska inte skilja sig från andra byggnader här i stan, säger hon.

Söker finansiärer
Nu arbetar den islamiska föreningen i Östersund för fullt med att försöka hitta finansiärer till bygget.  
– Men det är självklart att det inte ska belasta skattebetalarna. Det är vi alla överrens om, säger Kholod Mahmood.

"Vi har sagt nej"
Men att bygga en moské med pengar från Saudiarabien är uteslutet.
– Än så länge har vi inte fått något erbjudande men vi i föreningen har sagt nej från början. Vi vill behålla vår självständighet. Deras syn har ingenting med islam att göra och därför vill vi inte ha deras inflytande, säger hon.

"Det är coolt"
Vad tycker Östersundsborna då? På P4 Jämtlands webbsida har det varit blandade reaktioner. Vi har fått både starkt negativa och positiva kommentarer. En person skriver till exempel ”En religion som inte hör till ett sekulariserat och modernt land som Sverige”.  

Men när P4 Jämtland var ute på stan för att höra människors inställning till bygget var alla positiva.
– Jag har ingenting emot det. Kan man bygga kommunhus, kyrkor och rådhus så måste man kunna bygga moskéer, säger Karl-Johan Wikström.
– Det är jättebra. Finns det kyrkor ska det även finnas moskéer, säger Andreas Olsen.
– Jag tycker att det är häftigt. Kul att det händer något nytt här. Jag tycker att det vore coolt med en moské i Östersund, säger Nathalie Lundin.

Billy Abraha
billy.abraha@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".