Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det kan finnas fler smittkällor tror åklagaren Christer B Jarlås. Foto: Jessica Brander/SR.
Tarmparasiten

Experter letar smittspridare

Christer B Jarlås är övertygad om att hitta misstänkt smittspridare
1:47 min

Polisen fortsätter att utreda vad som gjorde att Cryptosporidium-parasiten spreds i dricksvattnet och vem som kan ställas till svars för det.

En rad miljöexperter är inkopplade för att göra olika bedömningar av det insamlade materialet.  Nu har polisen skickat allt material som samlats in hittills till en extern konsult för en sammanvägd bedömning.
– Förhoppningen är att det ska ge nyckeln till hur vi ska gå vidare med utredningen, säger miljöåklagare Christer B Jarlås.

Enligt åklagaren är utredningen klar tidigast till sommaren men mer troligt om ett år.

Efter att Östersunds kommun slutat leta efter smittkällan i början av februari, pågår nu enbart polisutredningen. Christer B Jarlås är övertygad om att man så småningom kommer att få någon eller några att ställa till svars.
– Om jag inte trodde det skulle jag ha lagt ned den här utredningen, säger miljöåklagare Christer B Jarlås.
Är den här utredningen extra svår?
– Vi har inga lätta utredningar och vi har haft liknande utredningar där förutsättningarna varit ännu svårare än vad de i det här fallet och de har lett fram till både åtal och fällande domar, säger Christer B Jarlås.

Hittills har polisen fyra anmälningar om att avloppsvatten kommit in i dagvattenledningar och orenat runnit ut i Storsjön men ingen person är delgiven misstanke.

Polisanmälningarna gäller en fastighet i Odensala, en i Brunflo och en på Bangårdsgatan. Ett område utefter Strandgatan är också anmält.

Men åklagaren utesluter inte att det kan finnas fler smittkällor.
– Helt säker på att det inte finns fler ställen kommer man nog aldrig att kunna vara, säger Christer B Jarlås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".