Starka företag i Norrlands inland

Företagen i Norrlands inland växer och de ger rejäl vinst. Det handlar om ett tydligt trendbrott, och utvecklingen är betydligt mer positiv i inlandet än vid kusten eller Sverige som genomsnitt.

- Det som hänt nu överraskar även oss, det är så pass stor skillnad mot tidigare mätningar, säger Bo Granqvist vid konsultföretag som har gjort undersökningen.

En oerhört positiv bild av tillväxt och goda vinster, är det som Bo Granqvist undersökning kommit fram till. Helt andra sifforr och nyckeltal än vid förra undersökningen för fem år sen. Service- och tjänsteföretag är de som går allra bäst, men även hälso- handel och skogsföretag går bra i norrlands inland. Däremot inte IT-branschen som var tänkt som inlandets frälsare.

- De är egentligen de enda som avviker med svaga siffror, säger Bo Granqvist.

Ägarna till företagen som går bra är främst lokala ägare som funnits på orten en längre tid, det handlar inte om nyetableringar utifrån, visar undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".