Fler lotsar än flyktingar i länet

1:16 min

Så kallade etableringslotsar ska hjälpa flyktingar att få jobb. 
Men i Jämtlands län finns fler lotsar än nyanlända flyktingar.
– Det kommer att jämna ut sig, säger Johan Tegnhed, chef på Arbetsförmedlingen i Östersund.

Nyanlända flyktingar ska få hjälp av företag och organisationer, eller etableringslotsar som de kallas, att få jobb och komma in i det svenska samhället. Det är ny lag som trädde i kraft den första december 2010.

I Jämtland är etableringslotsarna ojämnt utspridda. I vissa kommuner finns det ingen alls. I Östersund finns istället ett tiotal lotsar, men endast en nyanländ flykting som är berättigad den hjälpen. Johan Tegnhed tror att det kommer att jämna ut sig allteftersom.
– Vi har prognostiserat att det ska komma 300 flyktingar till länet och av dessa kommer 150-200 personer vara berättigad en lots. Det är normalt att det är få nyanlända flyktingar i början av året, säger han.

I Åre är scenariot det omvända. Där finns ett flertal nyanlända flyktingar men inte några etableringslotsar.
– Vi önskar naturligtvis att det finns en etableringslots även i Åre kommun. Men så länge det inte finns det så nyttjar vi de lotsar som vi har i grannkommunerna., säger Johan Tegnhed.

Nu arbetar Arbetsförmedlingen med att få till etableringslotsar i Åre, och i Krokom som är den andra kommunen i länet som inte har några lotsar.
– Vi kommer att kalla olika aktörer till informationsmöten. Vi vill få de att bredda sin verksamhet och ta sig an fler kommuner än vad de har idag. Det är erbjudandet hoppas vi att de ska nappa på, säger Johan Tegnhed.

Billy Abraha
billy.abraha@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista