P4 Jämtland

Nysatsning på jamskan i radion

Språk och dialekter som inte utvecklas dör.

Nu får nöjesprofilen Lars Gustafsson, journalisten Ann-Louise Rönestål Ek och språkexperten Bo Oscarsson ett utmanande uppdrag i radion- de ska rädda jamskan.

I P4 Jämtlands nya satsning lyfts jamskan och härjedalskan in i moderna miljöer. Musiker med lokal koppling får i uppdrag att översätta kända hitlåtar till dialekt. Snart kan du höra hur Robyns "Hang with me", Madonnas "Like a virgin" eller kanske Nickelbacks "This afternoon" på lokala dialekter.

Med isländskan som förebild blir det tävling i att skapa dialektala nyord. Bo Oscarsson, expert på jamska, blir domare i tävlingen som har som mål att ta fram moderna jamska ord. Med lyssnarnas hjälp finns snart facebook, mms och läsplatta i det jamska vokabuläret.

Bo Oscarsson kommer också att lära ut de viktigaste jamska fraserna att använda i skidliften eller på krogen. Sammantaget blir det en kraftfull satsning på länets dialekter med mål att bidra till att modernisera och utveckla dem.

Nya programledare i radion

Att dialekterna lyfts fram i radion är bara en av flera stora förändringar av P4 Jämtlands förmiddagar. Underhållaren Lars Gustafsson kommer att vara programledare två dagar i veckan tillsammans med TV-profilen Ann-Louise Rönestål Ek.

Det klassiska programmet P4 Toppen med Mats Hurtig vid rodret kommer att fortsätta att lyfta fram länets nuvarande och kommande stjärnor. Leif Landin sätter mänskliga möten i fokus när han nu får mer tid till att skapa radioreportage. Samtidigt fortsätter han leda förmiddagsprogrammet två dagar i veckan med rutinerade Anneli Johansson vid sin sida.

Erfarne sportjournalisten Lennart Hobring ligger i startgroparna för att göra ett stycke idrottshistoria. Länets 20 största nu levande idrottsmän och kvinnor ska skildras i en samtalsserie.

På fredagar ser också ett nytt program dagens ljus - Ordalaget. Där kommer tre munviga personer att vända och vrida på ord. Det är en samproduktion mellan P4 Jämtland och P4 Västernorrland. Ordkonstnärer är programledarna Stefan Hanberg och Lars T Johansson, samt artisten Christina Kjellsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista