Nu ska skrotet väck från bondgårdarna

Nu ska de svenska gårdarna rensas från metallskrot. Det tycker Håll Sverige Rent, som har startat kampanjen ”Lantbruksskrot”.

Lantbrukare och allmänhet kan anmäla till Håll Sverige Rent att de har metallskrot på gården, och så ordnar de att skrotet hämtas - alldeles gratis.

- Toppen tycker Lena Nilsson, ordförande i LRF i länet och jordbrukare i Bringåsen utanför Östersund.

Kampenjen ”Lantbruksskrot” har precis startat och hittills samlar man bara in skrot i Skåne, Värmland och Västerbotten. Snart får även lantbrukare i Dalarna lämna in metallskrot, och sen går turen till Stockholms län i höst.

Kampanjen pågår till och med december 2006, och fram tills dess ska hela Sverige ha fått besök av skrotinsamlare.

Håll Sverige Rent hoppas på att få in 100 000 ton skrot - som företagen Stena Gotthard och Kosakoski hämtar på gårdarna och sen återanvänder. Att återanvända metallen kostar bara ungefär en tredjedel av priset för att tillverka ny.

Det är också bra för miljön att det inte ligger rostande och oljeläckande maskiner på ängarna - och så ser det ju finare ut också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".