Fördelar med färre kommuner ska granskas

Befolkningen i Bräcke och Ragunda sa klart NEJ till en kommunsammanslagning. Nu är frågan på tapeten igen men nu är det regeringen som ligger på.

Pär Nuder är samordningsminister, han tror att det blir färre kommuner i framtiden men säger att regeringen inte kommer att tvinga någon att gå samman.

- Det här iniativet måste komma underifrån, det vi kan göra är att underlätta för kommunerna ekonomiskt och praktiskt om de vill gå samman, säger Pär Nuder till Radio Jämtland.

Den statliga Ansvarskommittén ska utreda hur samhället i stort kan organiseras i framtiden. Sammanslagningar är en pusselbit i hur Sverige kan komma att se ut i framtiden.

Elisabeth Yngström, socialdemokratiskt kommunalråd i Ragunda, tycker att det är bra om regeringen är beredd att skjuta till pengar om det visar sig att omställningar skulle bli kostsamma men hon betonar ännu mer vikten av att regeringen förenklar byråkratin kring kommunalt samarbete.

Först 2007 kommer Ansvarskommittén att lämna ett förslag om ny samhällsorganistion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista