Störtregnet ingen bot mot lågt grundvatten

Måndagens extrema åsk- och regnväder påverkar inte grundvattennivåerna i länet, det är fortsatt låga vattenstånd som gäller.

Måndagens massiva åsk- och regnväder var enligt SMHI i Sundsvall ovanligt utbrett och kraftigt. Och det var stora variationer i mängden regn som kom, Höglekardalen fick exempelvis 37 millimeter, vilket är mycket.

Men de kraftiga skurarna var mest bara till gagn för växtligheten. Både Vattenregleringsföretagen och SGU, Sveriges geologiska undersökning säger enhälligt att gårdagens regn inte nämnvärt påverkar varken sjöar, vattenmagasinen eller den låga grundvattennivån. För att det ska ske krävs ett mycket långvarigt regn.

Enligt SGU så är grundvattennivåerna i länet mycket under det normala för årstiden. Den senaste månaden har nivåerna sjunkit med ungefär 20 till 50 centimeter.

SGU uppmanar dem som har egna brunnar att vara försiktiga med vattenförbrukningen eftersom man inte kan räkna med någon större grundvattenbildning under sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista