Många markägare är långt ifrån nöjda. Nu har ordföranden ledsnat och lämnar styrelsen. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
Åsarna

Arrendeförslag lämnas till samebyarna

En klar majoritet, mer än 75 procent av markägarna i Härjedalen har nu godkänt det arrendeförslag om vinterbete för renar som i dag läggs fram till de berörda samebyarna.

Avtalet innebära att rennäringen får nyttja skogsägarnas marker till en kostnad för 3 kronor per hektar.

Turerna har varit många, orden ibland hårda men nu har markägarna efter flera omtag och interna förhandlingar enats om ett förslag till de tre samebyarna det främst handlar om.

Det är Mittådalens- Handölsdalens och Tossåsens samebyar som i dag får ett förslag från markägarna. Totalt har man frågat 1700 skogsägare och en klart övervägande majoritet står nu bakom förslaget som säger att samebyarna får tillträde för vinterbete för en avgift på 3 kronor per hektar.

Medlingsgruppen som består av representanter från Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen och Jordbruksverket träffar samebyarna i Åsarna under måndagen och lämnar över avtalsförslaget, sedan är det alltså upp till samebyarna att ta ställning till det hela.

Säger man ja till avtalet blir det en milstolpe i samarbetet mellan skogsägare och samebyar i Härjedalen. Säger man nej fortsätter sannolikt långbänken - ett bra tag till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".