Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Inge Axelsson, överläkare och lektor i medicinsk vetenskap vid Mittuniversitetet, har ingått i ett internationellt samarbete för att få mer kunskap om kikhostevaccinet. Han säger att vaccinet som används i Sverige är för dåligt. Foto: Billy Abraha

Efterlyser nytt vaccin mot kikhosta

Axelsson: ”Har testat vaccinet på jämtländska barn”
1:12 min

Vaccinet mot kikhosta i Sverige är för dåligt, skyddseffekten måste bli bättre. Det säger Inge Axelsson, överläkare och lektor i medicinsk vetenskap vid Mittuniversitetet.

Inge Axelsson i Östersund har, som ensam svensk läkare, tillsammans med två läkare från Brasilien och en från Kanada ingått i ett internationellt samarbete för att få mer kunskap om kikhostevaccinet. Tillsammans har de gått igenom olika fabrikat av vaccin mot kikhosta för att se vilka som har bra effekt och lite biverkningar.

Är fär dåligt
Han har bland annat kommit fram till att vaccinet som används i Sverige är alldeles för dåligt. I Sverige används idag ett vaccin med två-tre komponenter.  
– Det bästa skulle vara om vi i använde oss av ett vaccin med fler komponenter, som alltså har bättre effekt men ändå inte har mer biverkningar, säger han.

På vissa håll utomlands används vaccin med fem komponenter, och det ska vara mer effektivt. Men än så länge är det vaccinet inte godkänt i Sverige.
– Här i Östersund har vi testat det vaccinet på jämtländska barn och det har fungerat bra, säger han.

Vaccinera alla
Idag vaccineras bara barn mot kikhosta. Men Inge Axelsson är inte främmande inför att även vuxna borde vaccineras.
– Om vi verkligen vill hålla kikhostan nedtryckt så blir man nog tvungen att vaccinera under hela livet. Det har visat sig att långvarig hosta hos tonåringar och vuxna beror på kikhosta, säger Inge Axelsson.

Tanken med internationella undersökningen, som har varit helt oberoende, är att den ska kunna användas av hälsovårdsmyndigheterna i olika länder för att bestämma just vilket vaccin som passar just det landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".