Östersund

Kritiserat företag vill starta skola

Kritiserat företag vill starta friskola i Östersund
1:01 min

Allt fler vill starta friskolor och just nu söker fem företag tillstånd här i länet. Ett av dem är det kritiserade företaget Thoréngruppen AB.

En granskning i Dagens Nyheter visar bland annat att företagets skolor inte gett eleverna betyg i tid.

Just nu finns det fem ansökningar om nya etableringar av friskolor i länet, tre i Östersund och två i Krokom. Ett av de sökande företagen, Thoréngruppen, driver flera skolor runt om i landet och har uppmärksammats för sina brister. 

Företaget ligger bakom de hårt kritiserade Yrkesgymnasiet i Stockholm och Yrkesgymnasiet i Huddinge. Där har eleverna inte fått betyg trots att de skulle vara klara för ett halvår sedan. Trots det har skolpeng på mellan 75 000 och 138 000 kronor betalats ut per elev och år. Det är tidningen Dagens Nyheter som gjort en stor granskning av Thoréngruppens skolor - en granskning som visar på stora brister.

Trots det siktar Thoréngruppen på expansion genom att öppna nya skolor runt om i landet och alltså också i Östersund. Företaget säger sig ha tagit åt sig av kritiken och att misstagen inte kommer upprepas.
– Vi är en organisation som lär oss hela tiden och vi återupprepar inte våra misstag, säger Christine Rosencrantz, personal- och informationschef för Thoréngruppen.

Företagets skolor i Umeå och Skellefteå har tidigare fått kritik för att bland annat ha saknat särskilda lokaler för elevernas yrkesinriktning. Men där är problemen utredda efter samtal med Skolinspektionen säger Christine Rosencrantz.
--Vi har haft en bra dialog. Det uppstår alltid problem när man startar en ny skolform.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".