Förslag om vägupprustning upprör

Delar av länsväg 340 mellan Krokom och Namsos i Norge, den så kallade ”Fiskevägen” ska byggas om och rätas ut. Men enligt förstudien blir det minimala åtgärder på sträckan Toskströmmen-Valsjöbyn.

Den del av vägen som lämnas utan större åtgärder är en sträcka på 14 av totalt 110 kilometer. Det här har gjort bybor på båda sidan om gränsen upprörda.

- Det blev en chock när vi fick veta att man bara ska göra om beläggning och diken. Vägen är ju extremt kurvig på den här sträckan, säger Carin Hallqvist som bor i Valsjöbyn till Radio Jämtland.

Hon var med och tog initiativ till en protestlista mot förstudien. På fem dagar har de fått in fler än 500 namnunderskrifter. Men det är inte säkert att deras synpunkter kommer att få så stor betydelse.

- Alla signaler vi får tar vi hänsyn till men det inte alltid vi klarar att uppfylla dem, säger Staffan Guillonsson, som är projektledare på Vägverket.

Ytterst är det besparingar som ligger bakom planen och man har inte prioriterat att räta ut kurvorna. Däremot kommer vägens bärighet att förbättras.

- Inte tillräckligt, enligt Carin Hallqvist.

Dessutom blir hon upprörd över Vägverkets argumentering:

- Flera sidor ägnar de åt att tala om hur viktigt det är att behålla vägens karaktär. Turister ska lättare kunna njuta av landskapet om vägen behålls backig och kurvig!?

Men det finns möjlighet att vägen kan förbättras ytterligare. I höst ska en arbetsplan läggas fram och enligt Staffan Guillionsson kommer den att se något annorlunda ut än förstudien. Arbetsplanen ska godkännas av berörda markägare och då har även byborna möjlighet att överklaga innan den vinner laga kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista