John Pohlman, meteorolog, ritar väderkartan i rapport TV2, oktober 1989
sverige

Staten vill ha bättre väderprognoser

Tycker du att väderprognosen ofta är fel? Det tycker regeringen också och nu tar de tag i det. Miljöminister Andreas Carlgren (C) kräver bättre träffsäkerhet av SMHI.

Rätt prognoser är viktigt när man planerar storhelger och ska ut på sjön, anser han och i fredags for han till Norrköping för att diskutera problemen med väderinstitutet. -Jag liksom alla andra som använder deras väderprognoser vill att det här ska fungera bra, säger han.

Förra året slog var sjätte endygnsprognos fel, klart under den beslutade gränsen för god kvalité.

Miljöministern anser att det inte bara handlar om planering av badutflykter och skidsemestrar. Rätt prognoser är också viktiga för krishantering och infrastruktur.

SMHI klarade värderspåendet bättre förr, tycks det. Förra året missade meteorologerna till exempel 33 procent av kulingvarningarna mot 22 procent 2008.

Generaldirektör Lena Häll lovar nu att satsa på säkrare uppgifter. -Med anledning av att vi inte når upp till målen har jag gett ett uppdrag till dem som står för prognoserna att de faktiskt måste förbättra kvalitén, säger hon.

För att leva upp till miljöministerns önskningar tar SMHI nu hjälp av expertis utomlands. Både Norge och Storbritannien konsulteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".