Ann Björch som jobbar med Trappan, och Nalin Sener, projektledare för Centrum mot Våld i nära relationer. Foto Agneta Nilsson 110304
östersund

Centrum mot våld har öppnat

Centrum mot våld har öppnat
0:45 min

Hemmet är den plats där man ska kunna känna sig säker och trygg. Men för några är hemmet en plats där våldet är ständigt närvarande. Nu har projektet Centrum mot våld i nära relationer slagit upp portarna för våldsutsatta. Och det finns ett stort mörkertal menar projektledaren Nalin Sener.

– Det finns ett stort behov. Vår förhoppning är att fler våldsoffer träder fram och söker hjälp, och känner att de kan bli omhändertagna här, säger Nalin Sener.

Projektet som flyttade in på Hamngatan 7 i Östersund i början av januari, är länsövergripande och ska fungera lite som en sambandscentral.

Misshandlade kvinnor och män ska slippa bollas mellan olika myndigheter, och få konstruktiv hjälp hos personalen på Centrum mot våld. Det kan handla om samtal, kontakt med polis eller socialtjänst. Här finns också Trappan, som tar emot barn som blivit utsatta för våld.

Projektet är tänkt att bli permanent efter det första försöksåret. Då vill man också utvidga projektet med att ta emot de män som slår. Nader Sener har hittills i samtal med våldsutsatta kvinnor bara mött positiva reaktioner till projektet:

– En av kvinnorna sa vid ett stödsamtal att hon lever för de här samtalen, annars skulle hon inte kunna överleva situationen hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".