1 av 2
Filip Nilsson, Kim Tunegård och Markus Öhlund. Foto Ann Louise Rönestål Ek
2 av 2
Susanne Persson, projektledare för Ungdomschansen. Foto Ann Louise Rönestål Ek
bräcke

Ungdomar tar fram idéer för hembygden

Bräckeungdomar förverkligar ideér
1:17 min

Leaderprojektet Ungdomschansen hjälper unga i kommunerna Bräcke, Ånge och Sundsvall att förverkliga idéer som kan utveckla deras hembygder. Nu samarbetar Ungdomschansen med flera andra aktörer i tävlingen "Idéracet". Det handlar om att ungaIdéracet mellan 13 och 25 år som bor i Bräcke och grannkommunerna, Ånge och Sundsvall ska skriva ner förslag på hur det ska kunna bli så trevligt på hemmaplan att man vill stanna kvar och kanske till och med bo kvar år 2030.

Det bästa förslaget i tävlingen "Idéracet" kommer att belönas med tiotusen kronor. Små pengar kan ge stora resultat. Redan har projekt Ungdomschansen delat ut pengar som omsätts i praktisk handling.

Marcus Öhlund, Kim Tunegård och Filip Nilsson går i sjuan i Bräcke.

Dom har fått femtontusen kronor för att förverkliga sin idé:

-Det ska bli en downhillbana, alltså en backe med velodromkurvor och hopp, i slalombacken Rönningen - det känns spännande, vi älskar att cykla, berättar Filip Nilsson.

Susanne Persson som är projektledare för Ungdomschansen tror att det är viktigt att få bidra till samhällets utveckling - redan när man är ung:

-Jag tror att det kan förändra en ungdoms liv att se att man kan åstadkomma någonting trots att man inte är så gammal, säger hon.

.Men hur ska man som ung veta om man vill bo kvar i bygden år 2030 - när man kanske inte ens vet vad man vill göra nästa vecka?

Susanne Persson skrattar:

-Jag tänker inte kolla om ungdomarna bor kvar framöver, men vill ha deras idéer!

Förhoppningsvis kommer politikerna på det här sättet att få upp ögonen för idéerna och se vad man kan genomföra med enkla medel.

.Vad tror du händer om man inte tar tillvara ungdomarnas idéer?

-Det är kompetens vi slösar bort i så fall, får de inte påverka så pyser de härifrån direkt de får chansen, säger Susanne Persson.

. Har det kommit in några idéer än?

-Ja, litegrann. Det behöver inte vara något stort - det kan till exempel vara en badplats. En fin badplats kan ändra livet för någon, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".