Metalls ordförande Stefan Löfvén talar på LO Mittnorrlands jämställdhetskonferens i Bispgården.
Bispgården

Kvinnopotten minskade lönegap

LO-distriktet om kvinnolöner
1:39 min

I dag på internationella kvinnodagen höll LO-distriktet Mittnorrland konferens om jämställdhet och diskriminering. Bland annat har man konstaterat att den så kallade kvinnopotten som prövades år 2005 jämnade ut lönerna. Men något liknande inför årets avtalsrörelse står inte på programmet.   

Kvinnopotten innebar ett krav på att lågavlönade kvinnor skulle få fler procent i löneökning. Det var ett kontroversiellt förslag, men verkar ha slagit väl ut.
– Det vi kan se när vi tar fram statistiken är att kvinnor fick en procentuellt större löneökning än männen. Löneskillnaderna minskade lite, säger LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist.

En teknikfråga
En av dem som reserverade sig mot förslaget var Metalls ordförande Stefan Löfvén.
– Vi ska ha en satsning på mer jämställda löner. Där har vi alltid varit överens. Det här var en teknikfråga i just den avtalsröelsen, säger Stefan Löfvén till Sveriges Radio Jämtland.

Mer att göra
LO-kvinnornas lön ligger i genomsnitt på 88 procent av männens. För tio år sedan låg den på 85 procent.
– Det är viktigt att se att vi behöver göra mer där. Vi är inte nöjda, säger Ulla Lindqvist.

Oklart hur det ska gå till
Men trots att alla verkar överens om att kvinnolönerna måste upp, finns inga konkreta planer för hur det ska gå till.
– Vi håller på att diskutera det nu i varje förbund och vi är inte framme ännu. Men vår vision är densamma, att vi ska utjämna löneskillnaderna mellan kvinnor och män, säger Stefan Löfvén.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".