Barn kan få jordnötsallergi utan att äta jordnötter

Ny forskning vid Sahlgrenska akademin visar att små barn kan komma i kontakt med jordnötsprotein och utveckla allergi utan att ha ätit jordnötter.

Som en tänkbar förklaring anges att jordnötsprotein kan överföras från mamman till barnet under graviditeten. En annan förklaring kan vara att protein kan ta upp av huden genom mjukgörande krämer som ibland innehåller jordnötsolja.

Detta i kombination med att vissa barn har en ärftlig benägenhet att utveckla allergi kan påverka utvecklingen mot överkänslighet mot jordnötter, uppger dietist Jenny van Odjik.

Av hennes avhandling framgår att av 1 020 undersökta personer som var överkänsliga mot jordnötter var åtta procent under två år. Detta trots att barnavårdscentralerna under många år har rekommenderat att barn under tre år inte ska äta jordnötter eftersom de kan sätta i halsen.

I Sverige äts relativt lite jordnötter jämfört med USA och Storbritannien. Ändå visar blodprov från svenska barn att många är överkänsliga mot jordnötter.

Jenny van Odjik understryker att det bara är en del av de barn som kommer i kontakt med jordnötter som får symtom. Avhandlingen visar också att tolv procent av barnen växte ifrån sin överkänslighet mot jordnötter när de blev äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista