Fartkameror dämpar farten och skadorna

Färre dödsolyckor och lugnare tempo i trafiken. Det är ett resultat av kameraövervakningen utmed riks- och länsvägarna i Jämtland och Västernorrland.

- Det är helt klart så att medelhastigheten har sänkts och olyckorna minskat, säger Dan Näs vid trafikpolisen i Jämtland.

Det finns ingen tillgänglig olycksstatistik för de sträckor som har hastighetskamera. Men enligt Vägverkets statistik för första halvåret i år så har det skett en halvering av antalet dödsolyckor i båda länen jämfört med samma period förra året .

I Jämtland dog 5 personer och i Västernorrland 4 under perioden januari till juni.

Och under samma period så bötfälldes med hjälp övervakningskameror 516 förare i Västernorrland och 150 förare i Jämtland.

Olycksstatistiken, enligt Vägverkets sammanställning:

Jämtland:

Första halvåret 2003 - 7 svåra olyckor med 10 döda.

2004 - 4 svåra olyckor med 5 döda.

Västernorrland:

Första halvåret 2003 - 4 svåra olyckor med 8 döda.

Första halvåret 2004 - 4 svåra olyckor med 4 döda.

Polisen är nöjd med systemet med de automatiska övervakningskamerorna men säger samtidigt att det går mycket tid till utredning och att det kan vara svårt att bevisa vem som kört bilen.

I framtiden kan det bli en ny lag där ägaren till bilen blir ansvarig för att betala avgiften.

Regeringen utreder just nu frågan.

Som det fungerar idag så måste kamerorna manuellt flyttas mellan skåpen vilket också är tidskrävande men i framtiden kommer det att sitta kameror i varje skåp och informationen kommer att sändas elektroniskt till en central enhet, vilket underlättar både hantering och bevisning enligt polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista