Länet

Gymnasiechefen: "Vi ska göra allt vi kan"

Cederberg om Matti
0:49 min

Barn och ungdomar med diagnosen autism ska börja i vanliga skolor. Detta har väckt oro bland elever i länet med denna diagnos och deras föräldrar. Men Mikael Cederberg, chef för Jämtlands gymnasieförbund, lovar tillräckligt stöd.

Den som har autism ska gå i vanlig skola och inte i särskoleklass. Det har regeringen bestämt, och i höst träder beslutet i kraft. Hur många elever med autism som kommer att dyka upp på Jämtlands gymnaisium i höst är oklart.
– Just nu pågår ett arbete i länet med att identifiera vilka elever som har särskilda behov av olika slag. Det är vår uppgift att se till att de hamnar på rätt plats utifrån sina behov och förutsättningar, säger Mikael Cederberg.

Särskilt stöd
Mikael Cederberg förstår att det finns en oro bland elever och föräldrar. Men han understryker samtidigt att det redan finns många elever med autism på gymnasiet. En del går i vanliga klasser med särskilt stöd, och för dem som har större behov finns en särskild enhet.

Göra allt
I onsdags berättade Radio Jämtland om 15-årige Matti som har har autism och till hösten ska börja gymnasiet. Kan man garantera att han får det stöd han beöver?
– Jag kan inte uttala mig om enskilda fall. Men det är klart att vi ska göra allt för att den här killen och andra ska få de bästa förutsättningarna, säger Mikael Cederberg.

Tobias Bernander
tobias.bernander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".