Ruth Eriksson planeringschef vid Länstrafiken Jämtland. Hon säger att om minskingen av resenärer fortsätter så kan konsekvensen bli att man drar in både bussar och linjer i framtiden.
Kollektivtrafiken

Färre tar bussen

"Svårt att få bilister att åka buss"
1:29 min

3000 färre resenärer i veckan under januari och februari. Så ser det ut för Länstrafiken Jämtland jämfört med samma period i fjol.
– Många går i pension nu och de är mer benägna att åka kollektivt, säger Ruth Eriksson, planeringschef på Länstrafiken Jämtland.

Allt färre väljer att åka med Länstrafiken Jämtland. I januari och februari i år har det varit 3000 färre biljetter som har sålts i veckan jämfört med samma period förra året.  Men det har gått lite upp och ner genom åren. Senast år 2010 gick resandet upp en aning jämfört med året innan.

Ruth Eriksson är planeringschef på Länstrafiken Jämtland. Hon tror att nedgången beror på att det är många 40-talister som går i pension nu.
-- De äldre som går i pension är nog mer benägna att åka kollektivt jämfört med yngre människor som är nya på arbetsmarknaden, säger hon.

Färre skolungdomar
Förutom de stora pensionsavgångarna tror Ruth Eriksson att tappet även kan bero på att skolungdomarna blir allt färre. För ungdomar med skolkort har varit en stor andel av dem som väljer att resa med länstrafiken.  

Så trots att bensinen är dyrare än någonsin så fortsätter människor i stor utsträckning att välja bilen före bussen.
-- Vi vet av erfarenhet att bensinpriset har en ganska liten inverkan. Det är ett långt steg för en bilist att ändra sitt beteende och flytta från bilen till bussen, säger Ruth Eriksson.

Promenerar hellre
Margareta Dahlin bor på Frösön i Östersund, och åker buss några gånger i månaden. Men hon föredrar att promenera.
-- Jag åker buss om det blåser väldigt mycket eller om det är kallt. Annars försöker jag promenera så mycket som möjligt för då får jag min vardagsmotion, säger hon.

Hon tror att arbetslöshet och dåliga busstider kan få folk att välja bort bussen.
-- Folk kanske tar tag i det där och väljer att promenera istället, säger Margareta Dahlin med ett leende .

Billy Abraha
billy.abraha@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".