Folkhälsoundersökning

Övervikt är vårt största hälsoproblem

Övervikt och fetma är det största hälsoproblemet i länet. Det visar den undersökning som Folkhälsoinstitutet och landstinget gjort i länet.

6000 länsbor svarade på den enkät som skickades ut, och resultatet visar att fetma och övervikt är vanligare i vårt län än i riket som helhet. Dessutom väger länsborna mer nu än vad vi gjorde vid den senaste mätningen för fyra år sedan (2006).

Av länets medelålders män är tre av fem överviktiga, och endast hälften av befolkningen är tillräckligt fysiskt aktiv och endast en av tio äter rekommenderat dagligt intag av frukt och grönsaker.

Men det är många som uppger att de vill förändra sina levnadsvanor.
– Trots att hälsoläget ser ut som det gör i länet är det glädjande att så många är villiga att förändra sina levnadsvanor. Samtidigt är det många som önskar stöd i sin förändring och det är en utmaning vi måste ta, säger Anna Hildebrand, landstingsråd Jämtlands läns landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".