Övervikt

Länsborna blir tjockare

1:28 min

Fetma är vanligare i Jämtlands län än i riket som helhet. Men Östersundsbon Björn Eklund tycker inte att det är speciellt konstigt. 
– Många tar bilen. Vi är nog ganska bekväma av oss, säger han.

6000 länsbor svarade på en enkät som Folkhälsoinstitutet och Jämtlands läns landsting skickade ut, och resultatet visar att fetma och övervikt är vanligare i vårt län än i riket som helhet. Jämfört med en gammal mätning från år 2006 har vi dessutom blivit ännu tyngre.

Framförallt är det länets kvinnor som sticker ut. Länets kvinnor är mer överviktiga än kvinnor i övriga landet.

Anna Hildebrand (mp) är landstingsråd och har folkhälsa som ansvarsområde. Hon säger att vi i länet är dåliga på att ta hand om oss själva.
– Undersökningen visar att vi äter mindre frukt och grönsaker jämfört med övriga riket, och den fysiska aktiviteten är inte heller optimal, säger hon.

Fler söker hjälp
Men allt fler söker hjälp för sin övervikt och där får personalen vid primärvården en viktig roll.
– Första mötet inom sjukvården är i primärvården ute på  hälsocentralerna. Där är det viktigt att personalen pratar med patienterna om hur det ser ut när det gäller fysisk aktivitet, matvanor, tobak, alkohol och den psykiska hälsan, säger hon.

Mats Svanlund, från Östersund, säger att han försöker gå ner i vikt.  
– Jag är av dem som ligger på plus, så jag försöker tänka på vad jag äter och röra på mig så mycket som möjligt. Nu hoppas jag på att det ger resultat.  Jag försöker simma två till tre gånger i veckan och snart drar cykelsäsongen igång. Då blir det att cykla till jobbet varje dag, säger han.

Vill bli 100 år
Ragna Unger, från Östersund, tycker att det är konstigt att övervikt är vanligare i vårt län än i riket. Hon tror istället att det är tvärtom, att människor som bor här är medvetna om att äta bra och att man förstår att det är viktigt att röra på sig.
– Jag är själv väldigt medveten och tar långa promenader varje dag. Jag ska bli 100 år och då måste man äta riktigt, säger hon.

Billy Abraha
billy.abraha@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista