Dåligt socialt stöd på arbetsplatsen hälsorisk för homo- och bisexuella

Bristande socialt stöd på arbetsplatsen ökar ohälsorisken med mellan 50 och 75 procent för homo- och bisexuella. Det visar analyser av en enkätstudie med utgångspunkt från facklig tillhörighet, som Arbetslivsinstitutet presenterar i dag.

Ungefär hälften av alla homo- och bisexuella kvinnor och män upplevde att kollegerna hade fördomar. Ungefär 25 procent sade att det förekom trakasserier mot homo- och bisexuella på arbetsplatsen.

- Det finns också en tydlig koppling mellan hälsa och i vilken utsträckning homo- och bisexuella personer är öppna om sin sexuella läggning på sin arbetsplats. De som inte kan vara öppna på sitt arbete löper 30 procents högre risk för försämrad hälsa jämfört med dem som är öppna, säger Carina Bildt, forskare på Arbetslivsinstitutet.

Hennes rapport Fackmedlemmars uppfattningar om diskriminering på grund av sexuell läggning på arbetsplatsen bygger på en enkätundersökning som omfattar drygt 9 000 personer. Enkäten och rapporten har tagits fram i samarbete med Equal-projekten Homo- och bisexuella i omsorgen och Normgivande mångfald, vars verksamheter delfinansieras av EU.

- Det är förvånande att fördomar om homo- och bisexuella är så vanligt förekommande på arbetsplatserna, säger Carina Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".