Vintertriathlon

Svensk andraplats i Östersunds-EM

1:19 min

I helgen pågår EM i vintertriathlon i Östersund och Sverige fick på lördagen ett silver genom Andreas Svanebo. På söndagen avslutas tävlingarna med stafetter.

En som gjorde sitt första lopp i tävlingsformen var skidåkaren och östersundsbon Gustaf Berglund.

P4 Jämtland träffade honom precis innan tävlingen och han fick förklara tjusningen med vintertriathlon.

– Det är en lite udda tävlingsform och det finns ingen specialist. Alla har sina styrkor och svagheter i de olika grenarna, säger Gustaf Berglund.

Vintertriathlon, vad är det?

Ja, skillnaden mot vanlig triathlon är att simningen är utbytt mot längdskidåkning. Först är det löpning, sedan cykelkörning på mountainbike och sist skidor. Och allt sker på snö.

Sparsamt med publik
På lördagen skiner solen över Östersunds skidstadion och bredvid spåret står skidåkaren Peter Larsson med en Sverigeflagga för att heja på kompisen Gustaf Berglund.

Det är första gången han ser ett lopp i sporten.

– Det verkar kul och häftigt, men jag är lite besviken på arrangemanget. Jag hade hoppats på en schysstare inramning, säger Peter Larsson.

Sporten är än så länge ganska okänd för gemene man och få människor har letat sig till skidstadion. Men ambitionerna är höga.

Hoppas få OS-status
Förhoppningen är att grenen ska hamna på det olympiska programmet precis som vanlig triathlon. Då krävs fler utövare. I går gjorde 8 kvinnor och 25 män upp i elitklasserna.

Trots det hade det lokala hoppet Gustaf Berglund blygsamma anspråk innan starten.

- Jag har väl förhoppningen att komma undan med hedern i behåll.

Vad innebär "hedern i behåll"?

– Att man inte får glåpord och ägg kastade efter sig, skämtar han.

– Nej då, men att undvika jumboplatsen.

Gustaf Berglund hamnade till slut på 18:e plats i herrarnas elitklass. Vann gjorde ryssen Pavel Andreev före svenske Andreas Svanebo.

Damklassen tog Borghild Lovset från Norge hem före tjeckiskan Sarka Grabmullerova.

Martin Hanberg/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista