Jordbruk

Kris i svensk matproduktion

1:02 min

Lönsamheten inom delar av landets och länets jordbruk är fortsatt låg, samtidigt som det köps mera mat än någonsin. Importen av jordbruksprodukter och mat har mer än fördubblats sedan 10 år tillbaka och det är det svenska jordbruket som får stå tillbaka.

Hela Sverige ska leva, öppna landskap, småskalig matproduktion med mera. Listan kan göras lång på olika slogans och kampanjer som använts genom åren. Trots det står den svenska matproduktionen inför svåra tider om ingenting görs.

– Fortsätter det så här kommer det inte att vara så mycket kvar av den svenska matproduktionen om 10-20 år, det säger Anders Källström, VD för Lantbrukarnas riksorganisation, LRF.

Nedåt under lång tid
Situationen har varit nedåt i mer eller mindre 40 år och det har blivit lite av ett normaltillstånd säger LRF-chefen. Därför hamnar frågan om framtidens matproduktion högt på LRF:s dagordning.

Den totala importen av jordbruksvaror och mat låg på cirka 41 miljarder år 2000, men i dag närmar sig siffran 100 miljarder kronor per år. Summor som får de olika svenska matkampanjerna genom åren att framstå som rätt verkningslösa.

Lösningar
Enligt LRF är den stora importökningen en utmaning, och en del i att vända trenden är att visa de stora möjligheterna det finns inom näringen.

– Vi ska på jordklotet producera dubbelt så mycket mat inom 40 år och här har vi mark, vatten och kunnande, här finns fröet till att vi kan vända den negativa trenden och producera mera egen mat, säger Anders Källström.

Marcus Frånberg

marcus.franberg@sr.se
#link=225068#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista