Dålig brandsäkerhet i länet

Bara en av länets räddningstjänster har genomfört den planerade brandtillsynen av offentliga lokaler. Det visar Räddningsverkets årssiffror av brandtillsyn.

Det är räddningstjänsten i Östjämtland.

Mest nedslående är det i Bergs kommun. Räddningstjändsten där genom för inte ens hälften av de planerade brandsynerna, endast 29 av de 63 utförs. Även Härjeddalen ligger lågt, och klarar bara 61 av planerade 97 brandsyner.

Genomsnittet för länet är att räddningstjänsterna uppfyller bara 78 procent av de planerade brandsynerna. Det är klart sämre än riket i övrigt.

Genomsnittet i landet är att 9 av tio planerade brandsyner görs.

När det gäller anmärkningar på brandsäkerheten ligger samtliga kommuner högt. Lägst i Krokom på 58 procent högst i Östersund och Strömsund där samtliga brandsyner i får någon form av anmärkning på brandsäkerheten.

Det kan handla om enklare saker som t e x att det ligger grejor i vägen för nödutgångar eller liknande.

Lokalägarna får fler anmärkningar på brandsäkerheten än landet i genomsnitt. 88 procent i jämförelse med riksgenomsnittet på 75 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista