Kommunalrådet Ann-Sofi Andersson (s) tryckte på en knapp och tankade, eller snarare laddade en bil. Foto: Britt-Inger Hellström
Östersund

Supperladdare för elbilar invigd i Lillänge

1:12 min

På lördagen invigdes norra Europas första snabbladdningsstation för elbilar i Lillänge i Östersund. Den nya laddstationen kan ladda elbilar "blixtsnabbt" i jämförelse med tidigare varianter.

När det nya tankstället invigdes i Lillänge på lördagen fanns det också möjlighet att provköra en elbil och P4 Jämtland passade på att titta lite närmare på bilen.

Dyr - men billig i drift
Bilen är en ganska enkel Peugeot, den ser plastigare ut än den känns, instrumentpanelen är tydlig och bra och den går upp till hundra på kortare tid än den måste. Den kostar 362 000 kronor och för det priset väntar man sig kanske lite lyx, men det får man inte. Istället har bilen ett väldigt dyrt batteri, berättar Anne Sörensson, som jobbar med gröna trafikfrågor på Östersunds kommun.

– När det gäller elbilar får man titta på hela livskostnaden. När man har köpt den kostar den 2-3 kronor per mil att köra, så det är väldigt låga driftskostnader, säger hon.

Kan få bidrag
Väljer man att köpa en elbil kan man få ett bidrag på 50 000 kronor via ett projekt som Jämtkraft och kommunen driver tillsammans.

– Det är ett bidrag från energimyndigheten och det är pengar som man kan få om man köper eller leasar en elbil och är med i det här projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista