Västerbottningar förlorar körkort

Antalet körkort som återkallas av medicinska skäl har ökat dramatiskt i Västerbottens län. 104 körkort drogs in under det första halvåret i år, jämfört med 35 under samma period i fjol.

Ökningen har flera orsaker.

-Vi får fler och fler äldre i länet och det innebär att fler äldre har körkort. Det blir fler med risk att inte uppfylla de medicinska kraven, säger Mia Lindohf Forsgren, biträdande chef på Vägverket i Västerbotten, till Västerbottens Folkblad.

(Gruppen med flest körkortsinnehavare i dag är de mellan 55 och 59 år, men även många mellan 60 och 80 år har körkort,

Den nya lagen som säger att alla 45-åringar med tyngre behörigheter ska lämna in ett friskintyg från läkare spelar också in. Dessutom har läkarna blivit effektivare.

Det totala antalet indragna körkort ökar både i Sverige och i Västerbotten.

560 personer blev av med körkortet i Västerbotten under första halvåret i år jämfört med 409 samma period i fjol. Vanligaste anledningen är fortkörning, följt av rattfylleri.

I hela landet har cirka 17 500 personer blivit körkortslösa under första halvåret i år jämfört med 16 000 under förra årets första halvår.

FLER VÄSTERBOTTNINGAR BLIR AV MED KÖRKORTET)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista