Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Helena Lindh, förälder som slåss för att Odenslundskolan blir kvar. Foto Billy Abraha
Östersund

Mindre skolor kan läggas ner

Föräldern Helena Lindh kämpar för Odenslundsskolan
1:35 min

Flera mindre skolor i Östersund är nedläggningshotade när kommunen väljer att se över lokalbehovet på för- och grundskolorna. En av dessa är Odenslundskolan.

– Det känns inte alls bra, säger föräldern Helena Lindh.

Helena Lindh är förälder till tre barn på Odenslundsskolan. Hon har engagerat sig i frågan och vill att skolan ska finnas kvar. Igår hade föräldrarna på Odenslundsskolan ett möte med kommunens politiker och tjänstemän för att påverka dem att inte lägga ner skolan.

– Vi trivs där, våra barn trivs där och det är en duktig lärarkår. Vi kommer att göra allt vi kan för att den inte ska läggas ner, säger Helena Lindh.

Annika Källgård är chef för barn- och utbildningsförvaltningen och hon säger att kommunen vill arbeta för att resurserna ska användas mer effektivt.
– Pengar ska gå till det pedagogiska arbetet, inte till hyror, säger hon.

Lokalbehovet på för- och grundskolorna i kommunen ska ses över. Annika Källgård säger att det finns rum som bara står utan att användas.

Det här innebär att skolor i slutändan kan läggas ner. Tidigare har Odenslundsskolan, Ope skola och Ångsta skola varit aktuella för nedläggning. I nuläget finns inget beslut om att just de skolarna kommer att läggas ner. Men en oro har spridit sig bland föräldrarna.
– Jag kan i nuläget inte säga vilka skolor det blir, säger Annika Källgård.

Helena Lindh tror att en nedläggning kan göra att föräldrar väljer bort den kommunala skolan.

– Det här är att skicka eleverna rakt i famnen på friskolorna. Vi har gjort en undersökning bland föräldrarna på Odenslundsskolan, och majoriteten överväger att välja ett friskolealternativ om skolan läggs ner. Men i första hand vill vi ha vår kommunala skola kvar, säger hon.

Odenslundskolan är en relativt liten skola med 149 elever. Men trots skolans storlek tycker läraren Margareth Hedström att det är motiverat att den finns kvar.
– Eftersom att vi har haft fulla klasser så är det absolut motiverat att skolan finns kvar. Annars kan vi hamna i ett läge där det blir en stor skola med för många barn, och det är inte så att det främjar en god inlärning för alla, säger hon.

Billy Abraha
billy.abraha@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".