1 av 2
Olof Liberg vid Grimsö forskningsstation. Foto Marcus Frånberg.
2 av 2
vålådalen

Nytt blod ett måste för vargens fortlevnad

Vargen dör ut om inte nytt blod kommer in
1:39 min

Den svenska vargstammens genetiska situation är dålig och på sikt dör vargen ut om inte nytt blod kan blandas in i landets olika revir. Så här säger Olof Liberg vid Grimsö forskningsstation.

Sveriges vargstam hotas av genetisk utarmning och kommer inte nya vargar in från annat håll kommer den långsamt att försvinna. Därför driver nu Europa-kommissionen på Sverige för att säkra en frisk stam.

En varg söker sin flock, är ett talesätt som är väl förankrat i verkligheten. Men i dag med olika länders syn på vargens rätt att finnas skapas det problem. En naturlig vandring av framförallt unga hannar som söker nya honor att bilda rivir med begränsas på flera sätt.

I till exempel Ryssland finns det så kallade skottpengar på varg, illegal jakt förekommer enligt forskare på flera håll. Skyddsjakt i renbetesområdena är också en orsak som inte minst i Sveriges och Finlands norra delar starkt påverkar vargens möjligheter att vandra ner mot de revir i mellansverige som behöver nytt blod.

Inseminering är en kontroversiell idé

Forskare söker nu vägar för att kunna föra in nya vargar i landet. Bland annat har man redan börjat med att flytta vargar inom Sverige, men även flytt av djurparksvargar är på tal, något som inte är helt lätt då sådana individer kan ha svårt att anpassa sig i det vilda livet. En annan tanke är att fånga vilda vargar i Finland och Ryssland för utsättning, men då måste de först sättas i en sex månaders lång karantän och det blir ofta en för stor stress för ett vilt djur. En kanske mera kontroversiell tanke är att fånga honor för att insiminera de med sperma från djurparkshannar. Ytterligare en variant som man just nu testar i djurparker, är att ta en några veckor gammal valp från en kull och placera i en annan.

Is i magen

Olof Liberg vid Grimsö forskningsstation stödjer idéerna om att påskynda stammens tillfriskning, främst idén om valpflytt. Samtidigt säger han att man kunde ha lite is i magen och vänta några år, då det trots allt har slunkit in nio vargar till Sverige de sex senaste åren. Fortsätter det kan stammen bli friskare på naturlig väg och spara en hel del pengar i Naturvårdsverkets kassa. Nu är situationen ändå sådan att det är politiken och EU som drar riktlinjerna, oavsett hur högt än vargen ylar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".