flygplatsen på Frösön

Flyget Östersund-Umeå hotas

Flygförbindelsen mellan Östersund och Umeå hotas - eftersom regeringen vill dra in stödet till linjen.

I vårpropositionen föreslår regeringen att staten ska slippa ansvaret att köpa upp flygsträckan mellan Östersund och Umeå.

– Men det är fel att säga att linjen läggs ner i och med det här förslaget, säger Anna Fürst som är avtalshandläggare på Trafikverket.

1993 togs ett riksdagsbeslut som bestämde att staten ekonomiskt skulle trygga flygtrafiken mellan Östersund och Umeå för att snabbt kunna ta patienter till Norrlands universitetssjukhus. Men förra året gjorde Rikstrafiken, som numera ingår i Trafikverket, en undersökning som visade att få patienter reser på sträckan och därför föreslår nu regeringen i sin vårproposition att staten inte ska behöva ha ett utpekat ansvar för att ta hand om upphandlingen av flygsträckan.

– Även om riksdagen går på regeringens förslag betyder inte det att det är kört för flyget mellan Östersund och Umeå, säger Anna Fürst.

Men är det realistiskt att sträckan ska kunna bära sig ekonomiskt utan statligt stöd?

– Det vet inte jag, det är en fråga för flygbolagen.

För tillfället är det bolaget Nextjet som flyger på sträckan. Just nu håller Trafikverket på med en ny flygupphandling som ska presenteras till sommaren. Åtminstone fram till 30 oktober ska trafiken mellan Östersund och Umeå fungera som den gör nu, enligt Anna Fürst.

Martin Hanberg/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".