Tre arbetande poliser i hela länet en lördagsnatt

Polisen i länet saknar en nivå för minsta antal poliser. Det gör att det vid semestrar och sjukdom blir extra få poliser. Under lördagsnatten var tre poliser i tjänst i hela länet.

Mer normalt är fyra poliser bara i Östersund plus några till i kringkommunerna. Få poliser i tjänst gör att många får vänta länge på att få hjälp. Det är också påfrestande för de poliser som är i tjänst att hinna med allt.

Malin Wikander är polisassistent i Östersund och hon tycker det är jobbigt när de är så få poliser.

- Man blir ju stressad eftersom man vill hjälpa till så mycket som möjligt, man skulle ju kunna ta in extra personal som fick jobba övertid men till det finns det inga pengar, säger Malin Wikander.

I Jämtland jobbar omkring 184 personer inom polismyndigheten. Tre poliser i Jämtland skulle motsvara ungefär 270 poliser i hela landet. Eller knappt 30 stycken en lördagskväll i Stockholm.

Rikspolisstyrelsens kommentar till att vi har så få poliser är att polisen kan sköta sitt jobb ändå och att jämförelser med storstäder för övrigt är missvisande eftersom det finns fler popkonserter och fotbollsmatcher där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista