1 av 3
Boende i Skellefteå uppmanas nu koka sitt vatten Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
2 av 3
Så här ser parasiten Cryptosporidium ut, en parasit som orsakar svår magsjuka. Foto: Marianne Lebbad/ Smittskyddsinstitutet
3 av 3
Dags för skellefteborna att köpa vatten Foto: Scanpix
skellefteå

Östersund hjälper Skellefteå mot Crypton

Flera hundra skelleftebor har sökt hjälp via sjukvårdsupplysningen för misstänkt cryptomagsjuka och tretton personer är inlagda på sjukhus i Skellefteå. Nu tar man hjälp av Östersund i kampen mot parasiten

-Vi får se hur många som kan skrivas ut under morgonen. Trycket på vården har minskat, säger chefsläkare Ulf Oscarson.

Skellefteå kommun får hjälp av Östersund som hade ett utbrott av magsjuka orsakad av parasiten Cryptosporidium i november förra året. Det tog flera månader innan vattnet var drickbart i hela kommunen.

-Det kommer en person hit och hjälper oss, jag tror att det är från deras miljökontor. Deras erfarenheter är väldigt värdefulla för oss. Vi håller regelbundna kontakter, säger Skellefteås kommunchef Kristina Sundin Jonsson.

I går kväll lades en enkät ut på kommunens hemsida. Alla kommuninvånare uppmanas att fylla i den, även de som inte varit sjuka. Provsvaren som gått till Smittskyddsinstitutet är ännu inte klara.

På Smittskyddsinstitutet i Solna har de precis packat upp vattenproverna från Skellefteås största vattenverk Abborren och dessa ska nu analyseras för att man ska få reda på om det är parasiten Cryptosporidium som ligger bakom magsjukeutbrottet.

- Normalt tar analysen en arbetsdag. Vi har sagt till kommunen att de ska få besked före påsk, det vill säga senast i morgon klockan 12, säger Görel Allestam, biomedicinsk analytiker.

Gullvy Hedenberg, expert på dricksvatten på branschorganisationen Svenskt vatten, säger att det finns risk för fler Cryptosporidium-utbrott.

- Man kan befara det, för det verkar ju som om de här parasiterna är vanligare nu i sjöar och vattendrag än förut. Och är de vanligare, då får ju alla vattenverk först se vad de har i de sjöar där de tar sitt vatten. Och om parasiterna finns där måste de tänka på vad de har för metoder i vattenverket som tar bort eller dödar dem.

Just nu finns heller ingen klar bild av hur pass gott skyddet mot parasiter är i svenska vattenverk, enligt Hedenberg. Svenskt vatten planerar en sådan sammanställning.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".