Leif Moberg är forskningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
jämtlands län

Tjernobyl 25 år: Fler döda i cancer

Fler döda i cancer på grund av Tjernobyl
1:32 min

Fler människor kan ha fått cancer, bland annat här i länet, på grund av Tjernobylolyckan för 25 år sedan. Enligt strålsäkerhetsmyndigheten kan det handla om 300 extra dödsfall i Sverige under en 50-årsperiod. 

Myndigheten har nämligen antagandet att det inte finns någon helt ofarlig strålning.

– Om det är mycket strålning så är det mycket farligt. Lite strålning är lite farlig och jättelite strålning blir jättelite farligt. Det är samma linjära risk, vilket betyder att man aldrig kan säga att någon strålning är säker, säger Pål Andersson som är utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Regnvädret efter Tjernobylolyckan drog ner radioaktiva ämnen över Sverige och bland annat drabbades Jämtland.

"Alla känner någon som har fått cancer"
Nu, 25 år efter kärnkraftsolyckan, är det många som funderar på om den kan ha gjort att fler fått cancer.

–  Det jag går och tänker på är just cancerfallen, för alla känner vi ju någon som har cancer eller gått bort i cancer eller någon som känner någon, och då får man ju ändå fråga sig själv om det har något med Tjernobyl att göra, säger Susanne Svanberg.

Den forskning som gjorts i Sverige tyder på att drygt 1000 fler personer kan ha fått cancer på grund av olyckan i Tjernobyl, men det resultatet har ifrågasatts.

"Strålsäkerhetsmyndigheten räknar lägre"
Strålsäkerhetsmyndigheten har räknat på erfarenheter från andra länder och kommit fram till en annan lägre siffra.

– Det man vet väldigt mycket om är effekterna av höga stråldoser. Det vi har i Sverige är mycket lägre och ligger under de nivåer där vi vet att det kan orsaka cancer, säger Leif Moberg på Strålsäkerhetsmyndigheten.

De har ändå räknat på hur strålningen från Tjernobyl kan ha påverkat antalet cancerfall i Sverige, baserat på erfarenheter från andra länder. Leif Moberg poängterar att det de har kommit fram till är en osäker siffra som kanske inte alls stämmer. Men deras uträkning visar på flera hundra extra dödsfall i cancer på grund av Tjernobyl.

– Under en 50-årsperiod,från 1986 och 50 år framåt, så uppskattade vi att det kan röra sig om ungefär 300 extra dödsfall i cancer i Sverige på grund av Tjernobylolyckan, säger Leif Moberg.

Martin Hult

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".