1 av 3
Nicklas Strandberg Foto Stefan Hanberg
2 av 3
Nicklas Strandberg Foto Stefan Hanberg
3 av 3
Niclas Strandberg. Foto Stefan Hanberg
påskkonsert

Bach fyller Stora kyrkan under påsken

Johannespassionen i Stora kyrkan
1:31 min

Under den här påsken blir extra mycket musik av Johann Sebastian Bach i Östersunds stora kyrka. Två mindre verk och så den två timmar långa Johannespassionen. Mannen bakom konserterna är organisten i kyrkan , Nicklas Strandberg.

Under påskhelgen dirigerar organisten Nicklas Strandberg tre verk av Bach som framförs i Stora kyrkan i Östersund. Det blir kantaterna Jesu, meine Freude på skärtorsdag och Ein Herz, das seinen Jesum Lebend weiss på påskdagen.

På långfredagens förmiddag kan man lyssna till det längsta verket, den två timmar långa Johannespassionen med solister, kör och orkester. Ett oratorium om Jesu lidande och död, som det beskrivs i Johannesevangeliet.

Förutom helheten är det speciellt en del av verket som fängslar Nicklas Strandberg:

– En basaria där texten handlar om den blommande himlanyckelblomman. Hela Johannespassionen innehåller enorm dramatik och lidelse, och Andrew Lloyd Webber´s "Jesus Christ Superstar" är en modern variant av samma musikaliska berättelse, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".