1 av 3
Insatsen från polis och räddningstjänst var stor vid pådraget på långfredagen. Foto: Agneta Nilsson
2 av 3
Huvudstråket genom Krokom spärrades av helt under polisens arbete vid bombhotet i förra veckan. Foto: Martin Hanberg
3 av 3
Utanför Lidl i Östersund placerades ett misstänkt bombpaket 2008.
Bombhot

Polisen bedrövad över falska bombhot

Polisen : ”Det här är slöseri med tid och resurser”
1:45 min

Det falska bombhotet i Östersund är bara ett av flera som drabbat länet de senaste åren. I förra veckan drabbades Krokom och under en femårsperiod har ett tiotal falska bombhot drabbat länet.

Flera platser i länet har under de senaste åren varit utsatta för misstänkta bombpaket och bombhot. Redan 2005 bombhotades Treälvsskolan i Lit och man hittade en misstänkts bomb på en gård i centrala Östersund. 2008 hittades falska bombpaket utanför Lidl och vid sjukhuset i Östersund samt i Brunflo. Hjalmar Strömerskolan i Strömsund bombhotades 2010. Nu har det hittills i år varit två falska bombpaket, ett i Krokom och nu idag i en gångtunnel i Odensala i Östersund.

Kostsamma bus
Polisens insatsledare Niclas Stjärnlöf är bedrövad över utvecklingen.

– Jag tycker att det här är slöseri med tid och resurser. De som gör det här förstår inte hur mycket det kostar. För oss poliser är det ju en del av vårt arbete, men det drabbar ju näringsidkarna här i Östersund och även sist i Krokom. Nu slapp ju tack och lov ICA Kvantum att stänga eftersom den här platsen låg utanför deras område, men de förlorar ju mycket pengar på det, givetvis. Det är bara dumt det de håller på med, de som gör sådana här saker, menar Niclas Stjärnlöf, polisens insatsledare.

Han tror att det är någon form av tidsfördriv eller busstreck som ligger bakom alla bombhot och misstänkta bomblådor i länet. Ungdomarna kan också trigga varandra att utföra bombhoten.

Inga höjda straff
Niclas Stjärnlöf tror att ett sätt att få stopp på de falska bombhoten kan vara att gå ut med information i media om att näringsidkarna blir drabbade och att affärerna ibland tvingas stänga, vilket i sin tur drabbar de boende i området. Men att straffen skulle vara för låga, håller Niclas Stjärnlöf inte med om.

– Nej, vi har adekvat straffskala för de här brotten. Sedan tillämpas det lite olika. Det är ibland lite yngre människor som gör såna här saker och då får de inte lika hårda straff som finns i straffskalan. Det är helt rätt, så hårdare straff tycker jag inte att vi behöver för den här typen av brott, anser polisens insatsledare Niclas Stjärnlöf.

Lådorna irriterar Odensalaborna
Flera av dem som Radio Jämtland talar med efter avspärrningarna efter det falska hotet i Odensala är irriterade. Kjell Jönsson satt under pådraget utanför ICA-affärem i Odensala. Han tror att det rör sig om ett pojkstreck.
– Det här blir ju bara en massa besvär för folk.
Kerstin Eriksson som bor i Odensala förstod först inte varför det var så många poliser i stadsdelen.
– Jag tycker att det här är ett dumt skämt. De borde kunna hitta på något bättre, säger Kerstin Eriksson i Odensala.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".