Något som bland annat används i godistillverkningen är krossade insekter och gelatin, som är grissvål. Foto: Billy Abraha
Påskgodis

Godisköpare räds inte krossade löss

"Många tycker nog att det är oaptitligt"
1:29 min

Godiset vi trycker i oss under påsk innehåller krossade insekter och slaktavfall från gris.

Men det är ingenting som skrämmer Eva Törndahl från Östersund.
–  Nu är det påsk och då får man unna sig lite, säger hon.

Lösviktgodiset är en svensk uppfinning. Och sällan äter vi så mycket godis som vi gör under påsken. Frågan är vad godisbitarna egentligen innehåller. Något som bland annat används i tillverkningen är krossade insekter och gelatin, som är grissvål.

Inger Molander står i affären och ska köpa godis till barnbarnen. Hon är medveten om att godiset innehåller saker och ting som kanske inte är det mest aptitliga.
– Jag vet att det inte är så bra, men det är bara till påsk. Det får inte bli för mycket, säger hon.

"Tänker på något annat"
Mats-Eric Nilsson är journalist och författare, och han har skrivit böcker om livsmedel.
– Jag tror väl att många inte tänker på vad godis innehåller. Människor vet att det inte är så nyttigt men man äter det och försöker tänka på något annat, säger han.

"Den industriella smaken"
Att godistillverkarna använder sig av aromämnen när de ska göra godis med exempelvis jordgubbssmak, istället för att använda riktiga jordgubbar är synd, anser Mats-Eric Nilsson.  
– Problemet med aromämnen är att folk vänjer sig vid den industriella smaken, och till slut kommer ingen veta hur en riktig jordgubbe smakar, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".