Frivilliga hjälper föredetta interner tillbaka till samhället

Det behövs fler lekmannaövervakare inom frivården. Alltså vanliga människor som jobbar ideellt.

Eva-Christina Ohlsson jobbar på frivården i Östersund och hon tror att lekmannaövervakarna spelar en stor roll just genom att de är en del av myndigheten.

- Man har större möjligheter att påverka klienterna på ett positivt sätt om man kan göra det i en vanlig miljö ute i samhället, säger Eva-Christina Ohlsson.

När en intagen efter avtjänat straff lämnar anstalten behöver han eller hon ofta stöd och hjälp för att anpassa sig till samhället.

Systemet med lekmannaövervakare bygger på att vanliga människor frivilligt ställer upp för att hjälpa de dömda. I jämtlands län finns det frivilliga övervakare til 60% av de som behöver det.

Ersättningen till lekmannaövervakare är symbolisk, knappt 400 kronor i månaden, och det krävs därför ett starkt engagemang.

En av de som har det är Mikael Persson i Mörsil. Han har varit lekmannaövervakare i flera år.

- Jag har ju haft liknade problem själv därför vet jag hur viktigt det är få hjälp och handledning och att ha någon som ställer upp för en, säger Mikael Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista