Härjedalens kommun ändrar betalningsreglerna för hyror på äldreboenden. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix
Dubbla hyror

Härjedalingar får dubbel hyra

Agda Olsson tycker att det är bedrövligt med dubbla hyror
1:05 min

De äldre i Härjedalens kommun måste betala dubbla hyror i maj. Det gäller dem som bor på på demensboende, gruppboende och på Svegsmon.

Orsaken till den dubbla hyresdebiteringen är, enligt kommunen, att man vill ändra inbetalningsrutinerna för hyror till förskottsinbetalning, istället för efterskottsinbetalning, som det är idag.

Agda Olsson i Sveg, som har sin man på ett demensboende, får dubbla hyresräkningar i maj. Och hon är upprörd över kommunens beslut.
– Ja, jag ringde och skällde på kommunen, när de gör på det här viset. Det är ju bedrövligt, tycker Agda Olsson.

Det är Agda som sköter om att betala hyran för sin man, som bor på demensboendet Blåvingen i Sveg. Hon vet inte om makens pension kommer att täcka den extra hyresinbetalningen som ska vara betald den 10 maj.
– Jag vet ju inte hur mycket den kommer att vara på, menar Agda, som inte vet hur hon ska göra för att få det att gå ihop ekonomiskt under maj månad.
– Det är idiotiskt, ryter Agda.

I hyresavtalet för demens- och gruppboenden står det att hyrorna ska betalas i förskott, något som kommunen inte har tillämpat tidigare, men som man nu vill ändra på. Men Ivan Hitterdahl, chef på socialförvaltningen i Härjedalen, har förståelse för att det kan bli besvärligt för en del.
– Vi har ju också i vårt brev skrivit att i de fall man inte anser sig kunna betala de här avgifterna, då får man kontakta avgiftshandläggarna och så kan man göra en betalningsplan och dela upp beloppen, säger Ivan Hitterdahl. Han poängterar att det inte ska vara ett tvång att betala dubbla avgifter under maj månad.

Förra veckan skickades ett brev från kommunen, där de förklarar avsikten med att begära in två hyror under maj månad, varav den första ska vara betald redan den 10 maj. Ivan Hitterdahl håller med om att det är kort tid mellan informationen och senaste betalningsdatum.
– Jo, det kan jag nog hålla med om att det var lite snävt om tid, säger Ivan Hitterdahl, men lovar samtidigt att det inte ska vara några problem att få skjuta på betalningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".