Renskötseln drabbades hårt av Tjernobylnedfallet. Arkivfoto: Ann-Louise Rönestål Ek
25 år sen Tjernobyl

Tjernobyl kostsamt för rennäringen

Rennäringen har fått stora ersättningar efter Tjernobylolyckan
2:57 min

Idag är det 25 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. En katastrof som kostat över en halv miljard kronor, när det gäller statliga medel till rennäringen. Och som idag fortfarande påverkar renskötseln i de värst drabbade områdena.

I slutet av april 1986 regnade ett omärkbart damm över renskötselområdena i Jämtland, Västerbotten och Västernorrland . Det sägs att det varit vackert väder då i slutet av april, men det regnade, visst gjorde de det.

Just då var det omöjligt att veta vilka följder regnet det skulle få. Till en början fick Sameradions lyssnare glädjande besked.

"Risken för att det radioaktiva nedfallet efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl ska göra renköttet hälsofarligt är försvinnande litet. Med erfarenheter från de stora atmosfäriska provsprängningarna på 60-talet, så kan det konstateras att renägarna inte har någon som helst anledning att oroa sig.”

Men verkligheten visade sig bli en annan. Nästan åtta av tio renar som slaktades första året efter katastrofen grävdes ner. Olle Larsson som är renägare i Rans sameby minns den första tiden.

– Bara en sådan sak som att man sprayade dom med blåmål, renkropparna med blått, det var ju verkligen en fruktansvärd syn. Och sedan kasserade, det var inte, alltså renköttet var inte värt någonting utan det var bara skräp egentligen, säger han.  

Första året kasserades alla renar som hade över 300 becquerel per kilo kött. Och staten ersatte de 73 300 renar som måste kasseras, för en kostnad på 117 miljoner. Sommaren därpå höjde livsmedelsverket gränsvärdet till 1500.

– En tanke var ju det att, jaha, man höjer gränsvärdet för att det kostar så mycket, då höjer man för att det blir mindre kostnad, säger Olle Larsson.

Förra året kostade katastrofen sex och en halv miljon, när det gäller rennäringen. I den summan ingår kostnader för ersättningar till renägare, material, personal och annat som är knytet till konsekvenserna efter Tjernobyl.

Och sedan 1986 har 611 564 964 kronor betalats ut. Det motsvarar 65 kronor per person i Sverige. 65 kronor är för övrigt vad det kostar att äta lunch på Kinarestaurangen i Vindeln.

Hur mycket det skulle ha kostat om inte gränsvärdet höjts, det går det bara att spekulera i.

Frågan är väl om det överhuvudtaget skulle ha funnits någon renskötsel kvar i Västerbotten, Västernorrland och norra Jämtland om inte Livsmedelsverket höjt gränsvärdet, eller ersatt den ren som grävts ner.

– Det säger ju sig självt, det hade ju inte gått. För då hade man ju inte slaktat en ren och hur skulle det ha varit eljest. Då var det väl bara att lägga ner rennäringen, det hade ju inte varit något annat, säger Olle Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".