Glada miner hos samebyarna efter beskedet. Foto: Ulrika Holmberg/SR.
Nordmalingsmålet

Samebyarna fick rätt i HD

Renägarna vann Nordmalingsmålet
2:26 min

Högsta domstolen fastställer hovrättens dom och ger samebyarna rätt mot markägarna. Därmed får renbete fortsätta att bedrivas på de aktuella markerna i Nordmalingstrakten.

Olle Larsson från Ran sameby var lättad efter beskedet:
– Otroligt skönt är det. För mig betyder det en oerhörd lättnad, nu vet vi att vi har renbete även framåt i tiden. Jag hoppas att det här blir ett avslut.

1997 stämde 104 markägare i Nordmalingstrakten de tre samebyarna Ran, Vapsten och Umbyn. Markägarna hävdade att renbete orsakade stora skador på skog och mark och att samebyarna inte hade någon rätt att låta renarna beta i området.

Samebyarna menade att de utnyttjat den rätt som de sedan urminnes tider har, att låta renarna beta vid kusten. Målet har tidigare tagits upp i både Tingsrätt och Hovrätt som båda gav samebyarna rätt. Markägarna överklagade båda domarna och hävdade att hänvisningen till urminnes hävd inte håller eftersom renarna börjat beta i området först under senare år.

Men Högsta domstolen följer alltså domarna i tidigare instanser och ger samebyarna rätt i frågan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".