Östersundstidningar, ÖT. Foto Ingrid Marklund/SR
ÖT-härvan

Väntad fängelsedom efter miljonsvindel

Advokat Mårten Janzon
1:31 min

Tre års fängelse och nästan två miljoner kronor i skadestånd. Det blev straffet för den 46-årige huvudmannen i den så kallade ÖT-härvan, det största bedrägerimålet i länet.

Mannen har under flera år betalat ut Östersunds-Tidningars pengar i falska fakturor. Mannens advokat Mårten Janzon kan ännu inte svara på om domen kommer att överklagas. 

– Vi var inte helt främmande för att det kunde bli fängelse. Sedan får vi ju diskutera om vi kanske tycker att det var lite väl långt, säger Mårten Janzon.

Åklagaren nöjd i princip
De sex medåtalade fick olika påföljder. En person dömdes till fängelse i ett år och tio månader, två fick villkorlig dom och böter respektive samhällstjänst och tre frikändes helt. Kammaråklagare Stig Andersson kommer kanske överklaga ett av dessa frikänanden.

–  Vissa delar av domen är jag nöjd med och vad gäller vissa andra hade jag kanske förväntat mig en annn utgång, säger Stig Andersson.

Titta framåt
Östersunds-Tidningars VD Björn Hemmingsson vill inte kommentera domarna ännu.

– Vi måste läsa domen noggrant och prata med åklagaren. Men det känns skönt att vi kan titta framåt igen. Det har varit ett par ganska jobbiga år när det här har legat framför oss, säger Björn Hemmingsson.

Tobias Bernander 
tobias.bernander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".