I boken "Det du inte såg" berättar Patrik Söberg om de sexövergrepp han utsattes för av sin tränare och styvfar Viljo Nousiainen. Foto: Niklas Larsson/Scanpix.
övergrepp

Idrotten måste lyfta frågan om sexövergrepp

Gun Jonsson: ”Alla vuxna måste hjälpas åt för att förebygga sexövergrepp”
0:49 min

Idrotts-Sverige är i chock efter höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöbergs avslöjanden att han utsattes för sexuella övergrepp som ung av sin tränare. Den stora frågan är nu hur idrottsföreningar ska kunna förebygga och hantera risken för att barn och ungdomar blir offer för pedofila tränare.

– Det här är som en väckarklocka, det säger Gun Jonsson som är ordförande i Jämtland Härjedalen idrottsförbund.

Det var i onsdags som det kom fram att en av landets mest kända friidrottstränare genom tiderna, Viljo Nousiainen, ska ha förgripit sig sexuellt på flera av de unga idrottare han tränat, bland dem sin egen styvson Patrik Sjöberg. I Patrik Sjöbergs självbiografi, som precis har kommit ut, berättar han om vad han blivit utsatt för.

Viktigt med vuxenansvar
Den stora frågan är nu hur idrottsföreningar ska kunna förebygga och hantera risken för att barn och ungdomar blir offer för pedofila tränare Gun Jonsson anser att det behövs ett större engagemang från de vuxna i omgivningen. Det gäller såväl idrottsledare som förtroendevalda och tjänstemän inom förbundet samt föräldrar.

– Vi kan väl hjälpas åt så att idrotten fortsätter att vara god, säger Gun Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".