1 av 4
Flygbladsutdelning i Östersund mot ungdomsfylleri och langning. Foto Jennie Wennberg/SR
2 av 4
Alice Flodin tror inte det hjälper med flygblad mot langning. Foto Jennie Wennberg/SR
3 av 4
Fredrik Östling tror att flygbladsutdelningen hjälper till en del. Foto Jennie Wennberg/SR
4 av 4
William Kumpulainen säger att langarna nog inte bryr sig. Foto Jennie Wennberg/SR
ungdomsfylleri

Kampanj mot langning till unga

Förmodad stökig helg väntar
1:37 min

I helgen är det Valborg. En helg som brukar vara stökig med ungdomsfylla och langning till minderåriga.

På torsdagen gjorde kommunen tillsammans med bland annat Fältgruppen och IOGT en manifestation mot langning på z- torget i Östersund. Anders Edvinsson som jobbar med drogförebyggande arbete i Östersunds kommun var en av många som delade ut flygblad om langning och alkohol på Z-torget i Östersund på torsdagen.

– Som vuxen och förälder hoppas jag naturligtvis att ungdomar ska hålla sig lite lugna och inte dricka och framförallt att det inte ska langas till de som är under 20 år, säger Anders Edvinsson.

Enligt Fältgruppen i Östersund har de senaste årens valborgsfiranden varit stökiga med mycket ungdomsfylla och langning till minderåriga. Ett flertal myndigheter och organisationer var på plats och delade ut flygblad och pratade med förbipasserande om langning och ungdomsfylla.

Bland annat Fältgruppen som jobbar med ungdomar och föräldrastöd och räddningstjänsten var där. Anders Edvinsson som jobbar med drogförebyggande arbetet för Östersunds kommun var också på plats för att informera.

– Det är klart den här typen av oppinionsbildning har ingen direkt effekt men däremot är det här en marknadsföring för det vi gör under resten av året när det gäller mobilisering kring de så kallade riskhelgerna, säger han.

Hur tror du att helgen kommer att se ut?

– Som vuxen och förälder hoppas jag ju att ungdomarna kommer hålla sig lugna och inte dricka. Men av erfarenhet vet man ju att det kan bli ganska stökigt på sina håll, säger han.

Fältgruppen menar också på att valborg är en helg då många ungdomar är berusade men att det skulle kunna förebyggas om fler föräldrar var ute och höll koll på sina barn. Men Anders Edvinsson hoppas ändå på att årets valborg ska bli lugnare än tidigare år.

– Vi vill ju ändå tro på det goda vi gör och att det har någon effekt och att det lugnar några själar, säger Anders Edvinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".