Få dömda rattfyllerister vill ha alkolås

Trots att rattfylla är ett av de vanligaste brotten som folk döms för i Jämtlands län har bara tolv personer ansökt om att få installera alkolås i sina fordon.

Under förra året och det första halvåret i år dömdes drygt 200 personer för rattfylleri och fick sina körkort återkallade. Av dem hade 149 personer inte dömts för några andra brott utan endast för rattfylleri. Därmed skulle de kunna ansöka hos Länsstyrelsen om att få sitt körkort villkorligt återkallat. Då får de köra ändå - under förutsättning att de installerar alkolås i sina fordon.

Men sedan möjligheten att ansöka om att få körkortet villkorligt återkallat infördes har bara tolv personer ansökt. Många tycker att det är för dyrt att installera alkolås – det kostar totalt mellan 40.000 och 45.000 kronor att ha alkolås under de två år som villkorstiden gäller. Efter villkorstiden kan föraren få tillbaka körkortet om han eller hon inte kört onykter under de två åren.

Marina Wallén arbetar på Länsstyrelsen och beslutar om tillstånd för alkolås. Hon säger att hon pratat med flera personer som varit intresserade av att installera alkolås men som ändrat sig när de fått veta vad det kostar.

– Det är klart att det är väldigt mycket pengar. Särskilt för en vanlig löntagare så är det ju en väldigt stor utgift. Man kanske helt enkelt inte har råd att installera alkolås, säger hon till Radio Jämtland.

De som installerat alkolås är ofta yrkesförare som är beroende av körkortet för att kunna utöva sitt yrke. De bedömer ofta att de förlorar mer pengar på att inte jobba än vad det kostar att installera alkolås. Det händer också att yrkesförare får kostnaden för alkolåset betald av det företag de arbetar för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista